luni, 28 ianuarie 2013

Despre incendii

Incendiul este un proces complex, cu evoluţie nedeterminată, care necesită 4 elemente definitorii:
- existenţa combustibilului şi acţiunea unei surse de aprindere;
- iniţierea şi dezvoltarea în spaţiu şi timp a procesului de ardere să fie necontrolate;
- procesul de ardere să fie nemotivat social, necesitând o intervenţie organizată în scopul lichidării lui;
- producerea de pierderi materiale în timpul arderii.

Prin urmare, nu orice ardere constituie un incendiu. De exemplu, nu sunt incendii:
  • arderea produselor în cuptoare sau în alte instalaţii similare;
  • arderea sub control a gunoaielor, ierburilor etc;
  • fumigaţii care nu necesită intervenţii de stingere ş.a.
Nu se consideră incendii avariile de natură electrică (scurtcircuite, arcuri electrice întreţinute, explozii etc), produse în instalaţii şi echipamente electrice (transformatoare, staţii de conexiuni, tablouri de distribuţie etc), în cazul în care acestea nu au provocat aprinderea şi arderea instalaţiilor şi echipamentelor vecine sau a celor pe care le deservesc şi la care nu s-a acţionat.

Uneori incendiile sunt consecinţe directe ori indirecte ale altor evenimente care le-au precedat, cum sunt accidente tehnice, avarii, explozii, calamităţi naturale etc. în acest caz, se ia în evidenţă, se cercetează şi analizează evenimentul care a avut loc în întreg ansamblul său, incendiul fiind o componentă a evenimentului respectiv.


Iniţierea unui incendiu presupune următoarele elemente, absolut obligatorii pentru producerea acestuia:
  • sursa de aprindere şi, implicit, mijlocul care o produce, sursă care să posede energia minimă necesară pentru aprinderea combustibilului;
  • existenţa combustibilului (gazos, lichid, solid), în cantitate suficientă pentru susţinerea arderii;
  • existenţa unor împrejurări determinante şi a altor condiţii favorizante, care să pună în contact sursa de aprindere cu masa combustibilă.


luni, 14 ianuarie 2013

INSTRUCTIUNI DE SECURITATE PRIVIND EXPLOATAREA, INTRETINEREA SI REPARAREA ECHIPAMENTELOR DE CALCUL


  1. Se interzice angajaţilor să utilizeze echipamentele de calcul pe care nu le cunosc şi pentru care nu au instruirea necesară. Obligaţia instruirii revine şefului direct.
  2. Punerea sub tensiune a tablourilor de distribuţie electrică va fi efectuată numai de personalul autorizat în acest scop.
  3. Se interzice personalului de deservire a echipamentului de calcul să intervină la tablouri electrice, prize, ştechere, cordoane de alimentare, grupuri stabilizatoare, instalaţii de climatizare sau la orice alte instalaţii auxiliare specifice.
  4. Scoaterea de sub tensiune a calculatoarelor electronice se va realiza în succesiunea inversă celei prevăzute la punerea sub tensiune.
  5. Punerea în funcţiune a unui echipament după revizii sau reparaţii se va face numai după ce personalul autorizat va efectua revizia sau reparaţia, confirmând că echipamentul respectiv este în bună stare de funcţionare.
  6. Se interzice îndepărtarea dispozitivelor de protecţie ale echipamentelor de calcul.
  7. Se interzice efectuarea oricărei intervenţii în timpul funcţionării echipamentelor de calcul.
  8. Funcţionarea echipamentelor de calcul va fi permanent supravegheată de personalul IT, pentru a se putea interveni imediat ce se produce o defecţiune.
  9. Se interzice continuarea lucrului la echipamentul de calcul atunci când se constată o defecţiune a acestuia.
  10. Remedierea defecţiunilor se va realiza numai de personalul de întreţinere autorizat.
  11. Dacă în timpul funcţionării echipamentului de calcul se aud zgomote deosebite, acesta va fi oprit şi se va anunţa personalul de întreţinere pentru control şi remediere.
  12. Se interzice conectarea echipamentelor de calcul la prize defecte sau fără legătură la pământ.
  13. Orice intervenţie în timpul funcţionării imprimantelor, permisă în documentaţia tehnică, se va realiza cu luarea măsurilor de evitare a antrenării părţilor corpului de către imprimantă.
  14. În cazul unui început de incendiu, la echipamentele de calcul, se va acţiona cu stingătorul cu praf total şi dioxid de carbon sau numai cu dioxid de carbon.
  15. Reluarea lucrului în zonele de acţiune a dioxidului se va face numai după ventilarea spaţiilor respective cu instalaţia de climatizare în funcţiune un timp stabilit în funcţie de capacitatea ventilatoarelor şi volumul încăperilor, dar nu mai puţin de o oră.
  16. Se interzice consumul alimentelor pe masa suport a calculatorului sau deasupra tastaturii. În timpul lucrului la videoterminale, se va evita purtarea ochelarilor coloraţi.
  17. Se interzice accesul personalului de întreţinere şi reparaţii la echipamentele de calcul pe care nu le cunosc şi pentru care nu au fost instruiţi.
  18. Orice reparaţie a echipamentelor de calcul se va efectua în conformitate cu prevederile din documentaţia tehnică a calculatorului.
  19. Înainte de începerea oricărei lucrări de reparaţie se vor verifica sculele, dispozitivele de lucru şi echipamentul individual de protecţie adecvat riscurilor existente.
  20. Personalul de întreţinere şi reparaţii va verifica existenţa dispozitivelor de protecţie şi a carcaselor şi nu va autoriza punerea în funcţiune a echipamentului respectiv decât după montarea dispozitivelor şi carcaselor de protecţie.
  21. Se interzice curăţarea sau ungerea echipamentelor în timpul funcţionării acestora. Curăţarea se va face numai cu produsele prescrise de producătorul echipamentului.
  22. Conducătorul locului de muncă împreună cu personalul care lucrează la echipamentele electrice vor verifica permanent imposibilitatea atingerii pieselor aflate normal sub tensiune (carcase intacte şi la locul lor, capace închise, izolaţia cablurilor ne deteriorate, etc.).
  23. Personalul de întreţinere a echipamentelor electrice trebuie să asigure dotarea circuitelor cu siguranţe fuzibile originale şi calibrate corespunzător şi reglarea aparatelor de protecţie pentru a deconecta la curentul de reglaj stabilit de proiectant.
  24. Mijloacele şi instalaţiile de protecţie împotriva pericolului de electrocutare vor fi verificate periodic.
  25. Se interzice intervenţia la instalaţiile electrice a persoanelor necalificate în meseria de electrician şi neautorizate.
  26. Intervenţiile la instalaţiile şi echipamentele electrice trebuie executate conform prevederilor Instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru utilizarea energiei electrice.